”Gamla” foton

9 09 2022

Sitter och letar efter ett foto i Lightroom. Ser massor av bilder från våra semesterturer i norra Sverige. Suger till i semestertarmen. Såg på FB att trä björnen i Sveg slipper sitt hakstöd efter en restauration. Den har vi passerat åtskilliga gånger på våra resor upp i landet.

På väg från Manna Minne i Nordingrå fick vi pyspunka på bakdäcket. Fick varning för lågt lufttryck och fyllde på med kompressorn. Tog oss till vandrarhemmet i Härnösand. Ringde Euromaster i Härnösand och frågan om möjlighet att komma och laga. Ville laga lite mer säkrare än den medhavda lagningen. Han var själv och hade en hel del som låg på, men det var inga problem att komma ändå. Så är det i den norra delen av Sverige. Allt går att fixa. Däcket var förstås helt platt när vi kom ut och innan vi lastade på packningen igen så pumpade jag upp med kompressorn. Monica slog sig ner och läste och då dyker det upp en bil som kör alldeles emot henne. Hon funderar va i helvete, men ser sen att det är Per Pahlen som var i faggorna och sett vart jag skulle på FB. Honom har vi träffat på på dom mest oförutsägbara platser då vi varit ute på semestern.

Vi har för vana att tagit in på Vandrarhemmet i Boden. Vid järnvägsstationen finns en hamburgerrestaurang. Mycket fint inredd med 50-60 tals stuk. När vi satt där och åt kom ägaren fram med ett gäng med mynt. Han tyckte jag såg lämplig ut som diskjockey. Där fanns dom. Elvis Presley, Little Richard, Jerry Lee Lewis och Chubby Checker. Snart strömmade Let´s Twist Again och Hound Dog ut bland många fler genom högtalarna.

En resa som jag absolut ville göra innan jag la näsan i vädret var en tur till Vemork och Rjukan i Norge. Jag hade föredrag i skolan om Norska motståndsrörelsen. Operation Gunnerside ledd av Joachim Rönneberg gjorde en enorm bragd genom att spränga tungvatten förrådet i Norsk Hydros anläggning. Att ta sig ner i dalen i Rjukan och upp till anläggningen vintertid var en enorm strapats. Dessutom osedda av tyskarnas vaktposter. Truppen hade en norsk arbetare på insidan som skulle lämna en dörr olåst den natten då attentatet skulle ske. Just den dagen blev han sjuk och var inte vid anläggningen och kunde låsa upp dörren. När truppen väl smugit sig fram till dörren så upptäckte dom ju att den var låst. Allt höll på gå åt pipan, men Joachim letade upp en trumma att krypa in i anläggningen. Väl inne tog dom sig till tungvattenkällaren där vattnet förvarades. En norsk arbetare var i källaren. Stubinen tändes och på väg ut så den norska arbetaren att han tappat sina glasögon. Joachim vände in igen och letade rätt på dom och sen var det bråttom ut. Inte ett enda liv gick till spillo i denna operation. Tyskarna var intresserade av tungvattnet för att göra atombomber. På bilden är det en rekonstruktion av dessa behållare med tungvatten där sprängämnena placerades.

STF Vandrarhem i Leksand var det första vandrarhemmet i Sverige. Där kunde man få sova på höskullen för 10 öre per natt. Numera inte ett STF vandrarhem längre. Lite synd att Erik slutade och sålde av det. Erik ringde mig och frågade när vi skulle komma. Hela ”staben” kom ut och hälsade os välkomna. Det kändes som att komma hem varje gång. Små härbren och rum i hus. Så mysigt.

Flatruet är förstås en given sväng emellanåt då man far uppåt. Över Flatruet går Flatruetvägen, Sveriges högst belägna landsväg. Den måste man ju köra på, minst en gång innan man lägger av. Firade Monicas födelsedag där en gång. Det fanns tyvärr ingen prinsessbakelse så det fick bli varsin mazarin. Om vi hade äkta kaffe till behöver ni inte ens fundera på 🙂

En annan given väg är ju Vildmarksvägen över Stekenjokk. Många fina vattenfall längs vägen. Så underbart att bara sitta där och förundras över utsikten. Vilka vyer åt alla håll. Tänk om vi i framtiden kunde åka upp med husbil och bara vara där ett tag. Det skulle vara en dröm för oss.

Vägsträckan över Stekenjokk är stängd mellan den 16 Oktober och öppnar igen den 6 Juni. Man kan förstå att den är stängd när man ser denna bild som jag tog 2 dagar efter att vägen öppnats för säsongen.. När snöröjningen började var det 7 meter snö.

På väg ner från Stekenjokk platån mot Saxnäs passerar man Klimpfjäll. Mycket fin utsikt från vägen.

Ett foto från att man passerar Polcirkeln är väl ett måste i allas fotoalbum.

En annan plats man bara måste sätta en bock för är ju Nordkap. Vi hade en fantastisk tur med vädret. Inte en enda dimbank åt något håll. Vägen dit var en trevlig slingrande tur, fast väldigt lång. I Norge kan man inte räkna mil utan där räknar man timmar tills man når målet.

Vi skulle sova över i Tännäs och som vanligt då vi är ute och åker så stannar vi ju lite här och var. Vi kom från Sveg och det började närma sig middagstid. Vi såg några ”korvmackar” på vägen, men vi tänkte vi äter när vi kommer fram. Väl framme insåg vi att det hade nog varit bra att äta något på vägen. Vi batalade boendet i receptionen till hotellet och deras restaurang var stängd och vi frågade vart man kunde äta någonstans. Det fanns bara restaurangen men han sa att dom hade några gäster som skulle komma senare som hade beställt mat och kunde vi äta samma rätt var det ok för oss att komma. Vi nappade på det och det var riktigt gott. Tyvärr glömt nu vad det var. Beställde in en lokal parkeringsöl till maten, men den var ingen höjdare. Bilden visar inte hotellet, men väl den stuga som vi bodde i. Vi undvek att gå ut genom altandörren 🙂

Efter en mardrömmslik väg, kanske synd att kalla den väg, kom vi i alla fall ut i närheten av en damm. Den så kallade vägen var väl egentligen inte till för trafik om jag säger som så. Två spår med mycket grovt singel. Det vänstra spåret var stenarna om möjligt ännu grövre. Det högra spåret kantades av ett stup på några meter. Spårvalet fick bli det högra. Full packning och skjuts därtill gjorde turen spännande. Hojen ville åka lite hit och dit.

Ja då fastnade jag här ett par timmar. Flera minnen än dessa passerade. Har ni inte åkt norröver så tycker jag ni ska göra det. Som jag brukar säga Sverige är fantastiskt och alldeles utanför dörren.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: