Ett uppvaknande

15 09 2022

Jag var ut igår och fotograferade , för ovanlighetens skull 🙂
Jag blev lite nyfiken på det här med auto iso. Jag ställde om kameran att använda auto iso med ett max iso på 12800. Nikon Z6 klarar av dessa höga iso utan att få påtagligt brus i bilden. Det lilla som blir går mycket fint att åtgärda i ADOBE Camera RAW. Auto iso har verkligen en potential vid fotografering av djur.

Djur har ju en vana för att ändra position och det väldigt snabbt. Från en mörk skog och flyga ut på ett ljust fält. Jag har hitintills kört en mellanvariant av inställningarna för iso och slutartid. Problemet har ju varit att ibland måste man gå upp i slutartid till 1/1250 del för att ”frysa” en fågel i flykt eller överhuvud taget något som rör sig snabbt. Då jag ibland kört med bländarförval, så har jag fått ändra ISO manuellt för att få en tid slutartid som är acceptabel och för det behöver jag två fingrar för att ändra det. Nu kan jag ändra slutartiden med bara tummen och ISO anpassar sig.

Det här fungerar ju på djur eller objekt som rör sig snabbt. Vill man få lite mystik och annan känsla så är det ju manuellt som gäller där jag själv bestämmer helt hur ljus/mörk bilden ska vara och vilket ISO jag har för att få suddig bakgrund eller skarp hela vägen. Det är det här experimenterande som är så kul. Sen har vi hur man fotar med en blixt och med flera blixtar.
Ha de!


Åtgärder

Information

2 responses

16 09 2022
joebona

Auto ISO är mycket bra vid fotografering av fåglar då man inte hinner ställa in kameran, jag kör alltid med det när jag ger mig ut i naturen.

16 09 2022
Runar

Ja verkligen. Jag hade inte tänkt på det alls faktiskt. Nu lär det bli så i fortsättningen

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.




%d bloggare gillar detta: