Hösten är här

11 10 2022

Ingen har väl lyckats med att inte upptäcka det. Social medier översvämmas med praktfulla foton av glödande skogar, lövbeklädda backar. Lövträd som ser ut att brinna. Dimma som lägger sig och suddar ut gränslandet mellan sjö och himmel.

Flyttfåglarna börjar att lämna landet för denna gång. Jordbrukaren har ännu en bråd tid framför sig att göra åkrarna färdiga innan den första snön faller och gör åkrarna knappt körbara, så att dom är reda för vårbruket.

Lite udda svampar sticker upp lite här och var. Udda för en annan som inte är någon som helst expert på svampar. Går på klassiskt säkra kantarellen om det ska ätas annars är dom vackra att se på och kan dom sedan få lite hjälp av en torr gren så blir det ett givet foto.

På den senaste promenaden upptäckte jag en liten mini biologisk värld. I en flaska fanns det tydligen lite jord och i den några fröer. Flaskan hade blivit försluten med jord. Fröna som var i jorden började gro och en biosfär satte fart. Rätt imponerande. Vi har en stor flaska från Estland som är en biosfär. Det är över 1 år nu och frodas utan minsta lilla handpåläggning. Riktigt kul och funderar på att göra en egen, men man får väl skynda ny innan naturen går i träda.

Det är något mystiskt med dimma. Detta foto fångade jag en tidigt morgon troligen av en som var på väg till arbetet. Så här efteråt om jag är lite självkritisk så skulle jag minska ner det döda utrymmet nederst i fotot, men samtidigt visar det mera på att cyklisten är på väg någonstans.

Ingen har väl inte heller hört talas om Jupiter i dagarna. Nu är den det närmaste jorden den varit på 59 år. Den ligger ”bara” 591 miljoner kilometer bort från jorden just nu. Fotot är taget med två olika ISO iställningar. En för månen och en med högre ISO för Jupiter. Jupiter är sedan framplockad via PhotShop. Man kan också se två av Jupiters månar.

Färgprakt utan dess like. Blå himmel, gula träd och en grön åker. Det gäller att passa på nu innan löven faller och det blir lite grått och trist ett tag innan den första snön kommer och lyser upp igen med nya motiv att fånga.

Ha de!


Åtgärder

Information

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.
%d bloggare gillar detta: